Aile Hekimliği Mevzuatı
Başta Aile Hekimliği hizmetleri olmak üzere diğer kurumlar ile ilgili iş ve işlemlerde işimize yarabilecek geniş bir mevzuat derlemesi yaptım. Bir başka deyiş ile, sadece Aile Hekimliği mevzuatı değil, kapsamlı bir mevzuat derlemesi de oldu diyebilirim. Ancak, güncel mevzuat için Resmi Gazete ve bakanlıkların kurumsal internet sitelerini takip etmeyi unutmayın. Bu nedenle, sayfada bulacağınız mevzuatın güncelliğini teyit etme konusunda tüm sorumluluk siz değerli okuyuculara aittir.
Normlar Hiyerarşisi nedir
Her türlü hukuk normunun hiyerarşik olarak sıralanması ve birbirine bağlı olmasına Normlar Hiyerarşisi deniyor. Bu sıralamada, daha altta kalan bir hukuk normu, kendisinden daha üstte bulunan norma aykırı hükümler içeremiyor.
Uluslararası antlaşmaların normlar hiyerarşisindeki yeri nedir
Anayasamızın 90’ıncı maddesi uyarınca, usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bundan dolayı, haklarında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamıyor. Ayrıca, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınıyor.
T.C Anayasası
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı kanun ile yürürlüğe girmiştir. Anayasada, hekimler ve aile hekimleri için önemli maddeleri ayrı bir yazıda paylaşıyorum.
Kanunlar – diğer uluslararası antlaşmalar
- 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun
- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
- 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu
- 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
- 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu
- 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu
- 6245 sayılı Harcırah Kanunu
- 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- 7179 sayılı Askeralma Kanunu
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ve Kanun Hükmünde Kararnameler
- Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)
- Genel Kadro ve Usulü Hakkında Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 2)
- Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 3)
- Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum Ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 4)
Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
Yönetmelikler
Aile Hekimliği Mevzuatı dışında tüm sağlık mevzuatı ile ilgili bilgi almak istiyor iseniz Sağlık Mevzuatı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.